Sarmale
Ingrediente pentru 46 sarmalute :
- 1 kg de carne de porc tocata
- 1 kg de varza murata ( puteti folosi si foi de vita de vie )
- 2 – 3 cepe de marime medie
- 150 grame de orez
- 200 grame de ciolan afumat
- 50 grame de ulei
- 3 – 4 linguri de bulion
- sare, piper si cimbru dupa gust
Mod de preparare sarmale :
Sarmale
Desfaceti frunzele de varza murata de pe capatana si le curatati in zona cotorului de partile tari. In functie de marimea frunzelor sau cat doriti sarmalele de mari puteti lasa frunza intreaga sau rupe in jumatate. Frunzele care sunt mici si nu le puteti folosi pentru sarmale si cotorul verzei se toaca.
Pentru umplutura folositi carne tocata care sa contina si grasime, vor iesi mai bune. Ceapa este tocata marunt si se caleste in 2 linguri de ulei pana se inmoaie. Intr-un bol mare amestecati bine toate ingredientele pentru umplutura, inclusiv ceapa calita de mai sus si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.

Pe fundul unei oale inalte asezati jumatate din varza tocata, ciolanul afumat taiat cubulete.

Formati sarmalutete folosind cate o frunza de varza si o lingura de umplutura. Le puteti forma in mana daca aveti experienta sau asezati frunza pe o farfurie; la un capat puneti o lingura de umplutura. Ridicati marginile lungi si rulati din capatul opus.

Asezati sarmalutele in oala, unele peste altelele. Deasupra lor asezati restul deciolan, restul de varza tocata, cimbrul si turnati bulionul amestecat cu apa peste sarmalute pana sunt perfect acoperite. Fierbeti pe aragaz cu capac, la foc mai mare pana incep sa fiarba si apoi dati pe mediu spre mic. Verificati o sarmaluta pentru a fi siguri ca sunt fierte inainte de a stinge focul.
Serviti cu smantana sau sa va facem pofta…incercati cu le-am mancat noi 🙂

interesant este ciolanul adaugat, cred ca ies foarte gustoase!