Prajitura tavalita prin nuca cocos
Ingrediente prajitura tavalita prin nuca cocos :
- 300 grame faina
- 200 grame zahar
- 1 ou
- 1 cana lapte
- 1 pachet praf de copt
- 30 grame margarina
- 2-3 linguri miere de albine
- nuca de cocos
Crema la tavalite
- 250 grame de unt
- 250 grame zahar
- 3 linguri cacao
- 1 pahar lapte
- 1 esenta de rom
- 1 lingura faina
Mod de preparare :
Prajitura tavalita prin nuca cocos
Pentru blat:
Frecam untul cu zahar pana devine spumos. Adaugam oul si dupa ce e incorporat adaugam praful de copt si mierea. Adaugam apoi jumatate din faina si jumatate din lapte si cand e omogenizat complet adaugam restul de faina si lapte si iar omogenizam. Punem aluatul de mai sus intr-o tava de 20 x 30 cm unsa cu unt si dam la cuptor la 180C pentru cca 30 minute. Verificati cu o scobitoare sa fie facut blatul, cand scobitoarea iese curata e ok.
Glazura:
Amestecam intr-o oala mica toate ingredientele pentru glazura pana cacaoa e dizolvata complet. Punem oala pe foc si fierbem la foc mediu, amestecand continuu, cam 1 minut dupa ce continutul incepe sa faca spuma deasupra. Luam glazura de pe foc si o lasam sa se raceasca complet. Daca o gustati acum, gustul de rom va parea cam intens, dar asa trebuie sa fie, la final nu se va simti decat cat trebuie.
Cand blatul e facut il rasturnam din tava pe masa de lucru si il lasam la racit. Apoi il taiem cuburi sau cum doreste fiecare.
Cocosul il punem intr-un bol, dar nu tot o data ci in transe, cand terminati o transa adaugati alta.Trecem cuburile prin glazura, le scoatem cu o furculita si le tinem sus un pic sa se scurga excesul de glazura de pe ele.
Apoi le aruncam in cocos si le tavalim pana sunt complet acoperite.
Asezam cuburile tavalite pe o hartie de copt, la distanta unele de altele. Le lasam 2-3 ore la temp. camerei, pana glazura se usca, apoi le punem intr-o cutie inchisa si le pastram la frigider.
Magica says
Fiindca prima ninsoare a venit deja, credem ca e timpul sa incepem pregatirile pentru sarbatori…va dorim spor
GOLDEN FISHY says
@Magica …Aveti dreptate,eu am inceput deja,…mi-am sters de praf saniuta,mi-am lustruit schiurile,mi-am scos manusile,caciula si fularul de la naftalina…ouch!… sau nu de pregatirile astea era vorba (glumesc)…multumim de urare…mult spor si dumneavoastra, Va doresc o iarna frumoasa ,profitabila si plina de turisti cumsecade…C’ya
GOLDEN FISHY says
Cat de prajitura…suna apetisant….si arata la fel…sa inteleg ca e „new entry” in meniu?! :))
GOLDEN FISHY says
CLĂTITE CU CIOCOLATĂ ŞI CREMĂ DE VANILIE
Simple, versatile, elegante, eficiente, clătitele rămân prinţesele modeste ale deserturilor. Gusturi clasice îmbinându-se armonios ca două jumătăţi distincte ce refac întregul, clătitele cu ciocolată umplute cu cremă de vanilie îşi păstrează decenţa în ciuda prezentării elaborate. Pregătiţi-le pentru a vă surprinde musafirii.
Porţii: 2
Timp de preparare: 45 de minute
Ingrediente:pentru clătite
125 grame de făină (1 pahar)
2 ouă
130 ml lapte (o jumătate de pahar)
120 ml apă, apă minerală sau sifon (o jumătate de pahar)
30 grame unt topit (2 linguri)
2 linguri de cacao
1 plic de zahăr vanilat
puţină sare (un sfert de linguriţă)
câteva linguri de ulei pentru prăjit
crema de vanilie
500 ml lapte
130 gr zahăr
4 galbenuşuri
30 grame amidon
1 păstaie vanilie (sau 20 ml esenţă de vanilie)
50 grame de unt
Preparare:
Preparaţi clătitele conform reţetei.
Puneţi laptele la fiert împreună cu zahărul şi miezul batonului de vanilie sau esenţa.
Pentru a extrage miezul de vanilie, tăiaţi batonul în două, pe lungime, şi răzuiţi seminţele din interior cu dosul unui cuţit.
Fierbeţi laptele şi lăsaţi-l să se răcorească.
Amestecaţi gălbenuşurile de ou cu amidonul într-o crăticioară.
Adăugaţi, puţin câte puţin, lapte cald peste gălbenuşurile cu amidon, şi încorporaţi-l repede cu telul.
Atenţie! Laptele fierbinte neîncorporat corespunzător poate tăia crema.
După ce tot laptele a fost încorporat, puneţi crema pe foc şi fierbeţi la foc mic, amestecând continuu, până când se leagă.
Dacă doriţi crema mai dulce sau mai vanilată, adăugaţi corespunzător zahăr, respectiv esenţă de vanilie.
Luaţi crema de pe foc şi încorporaţi cubuleţele de unt.
Lăsaţi crema să se răcorească şi umpleţi cu ea clătitele.
Dacă nu serviţi clătitele şi crema imediat după preparare, păstraţi-le corespunzător până la servire: acoperiţi clătitele şi crema cu folie alimentară pentru a preveni uscarea, respectiv formarea de pojghiţă la suprafaţa cremei.
Serviţi clătitele, „ninse” cu zahăr pudră vanilat, decorate cu frişcă sau sos de ciocolată, câte 2 per porţie.