In ziua de azi, tehnologia ne ajuta sa obtinem o seama de lucruri instantaneu: comunicare, diferite aspecte pe care le pretuim, dar si altele, mai futile, care insa ne fac viata mai usoara. In era vitezei, in care se pot face atatea in cea mai mare graba, mai e nevoie de rabdare? Ei bine, da, rabdarea este un element esential in viata, in orice epoca si in orice activitate, fie ca ne place sau nu. Altfel ne-am transforma in butoaie cu pulbere, gata sa explodeze in orice moment. Nu-i tocmai o perspectiva placuta, nu-i asa?Copiii nu au rabdare sa creasca si nu stiu sa se bucure de copilaria lor, adultii nu au rabdare cu ei, nu au rabdare la serviciu, nu au rabdare sa avanseze, nu au rabdare cand colegii ii impiedica printr-o greseala sa plece la timp de la munca, seara… Sunt atatea lucruri care ne pot scoate din sarite cu multa usurinta! Soferii imprudenti, copiii poznasi, relatiile cu ceilalti, chiar si tehnologia care nu merge mereu cum vrem. Cum in ziua de azi timpul este vazut ca o resursa esentiala (sa ne amintim celebra afirmatie a americanilor, „Timpul inseamna bani”) si, din motivul mai sus amintit, suntem obisnuiti sa obtinem totul instantaneu… in momentul in care ceva nu merge cum trebuie, imediat ne enervam.
Si atunci, cum faci sa nu explodezi cand astepti la cozi interminabile, in trafic, la medic, cand ai o mie de lucruri de facut, dar nu si suficient timp, cand un lucru sau altul nu merge atat de bine pe cat ai vrea? Iata cateva sugestii.
- Mai intai, intreaba-te de ce te grabesti, de ce te enervezi. S-ar putea ca situatia sa nu fie atat de grava pe cat crezi.
- Incetineste putin ritmul. Respira. Grabindu-te, s-ar putea sa nu iei cele mai bune decizii. Detaseaza-te, macar cateva secunde, de elementul care te face sa nu ai rabdare. Apoi revino la ceea ce faceai si ia-o metodic. Gandeste-te ca trebuie sa iasa bine, nu repede.
- Analizeaza variantele si priveste situatia in ansamblu. Poate ca un lucru sau altul poate fi obtinut in alt mod. Insa foarte putin probabil sa poti face asta cand esti pe punctul de a tranti de pereti tot ce-ti iese in cale.
- Cand vrei neaparat ceva, invata sa amani putin momentul implinirii si al satisfactiei. Ai intr-adevar nevoie de acel ceva? Iti este util? Te va face fericita? Gandeste-te putin, mai ales daca nu cumva iti va face rau, daca nu iti „subtiaza” bugetul, daca nu ti-ar fi mai bine fara acel lucru.
- Cand vrei sa spui ceva pripit, gandeste-te inca o data. Adesea, rostim unele cuvinte pe care le regretam, inevitabil. De ce nu mai gandim inainte de a vorbi? Tot din cauza nerabdarii. Rezerva-ti timp pentru a gandi si a formula un raspuns, nu a-l spune pe primul care iti vine in minte. Denota maturitate si chibzuinta.
- Fa o lista cu lucrurile care te enerveaza si in privinta carora nu ai niciodata rabdare. Fa tot posibilul sa iti stabilesti un model de comportament pe care sa-l adopti atunci cand vor aparea situatiile in cauza – pentru ca, probabil, vor aparea. Ceea ce cunoastem dinainte, putem controla. Cunoscandu-ti „butoanele” care te fac sa explodezi, iti poti stapani mai bine reactiile.
- Invata sa ramai calma. Dar nu te astepta sa reusesti imediat. Rabdarea nu se obtine in cinci minute, intr-o zi, intr-o saptamana. Cere multa practica. Rabdarea merge mai departe de prima incercare, reusita sau nu. Daca decizi sa ai rabdare in ce priveste noua dieta, dar nu incepi sa vezi rezultatele imediat – ei bine, asta nu este rabdare. Trebuie sa incerci in continuare, sa-ti pastrezi si dieta, si calmul, in asteptarea rezultatelor.
- Cand simti ca iti pierzi rabdarea, relaxeaza-te. Poate ti se pare un cliseu, dar respiratia profunda este un mod destul de bun de relaxare. Iti oxigeneaza creierul si te ajuta sa fii mai putin stresata.
- Invata sa observi. Observand mai mult si etichetand mai putin s-ar putea sa intelegi mai bine felul in care merg lucrurile, in care se desfasoara viata si, invatandu-le, sa te superi mai putin intr-o situatie sau alta.Nu te grabi sa judeci. Incearca sa analizezi putin inainte de a reactiona. Spontaneitatea isi are avantajele ei, dar nu si atunci cand mintea iti este incetosata de suparare. Te sacaie copilul care tipa langa tine in autobuz? Gandeste-te ca poate il dor cumplit dintii si nu se poate abtine. Si exemplele sunt nesfarsite. Intreaba-te de cate ori ai mers tu cu o viteza prea mare pentru ca micutul tau era bolnav acasa ori pentru ca te grabeai sa nu intarzii la o intalnire extrem de importanta. Iar data viitoare cand iti taie calea cineva cu masina, intreaba-te daca nu si respectivul este in aceeasi situatie.
- Rabdarea este un semn de respect pentru cei din jur. Daca explodezi la prima greseala a copilului, colegului sau iubitului tau, nu demonstrezi ca ii respecti. O discutie calma este mult mai utila decat o criza de nervi, atat pentru tine, cat si pentru celalalt.
- Nici tu nu esti perfecta. Gandeste-te la asta atunci cand esti furioasa pe copilul tau din cauza unei neatentii sau pe colegul tau pentru ca a scris anapoda un raport. Toti facem greseli si toti invatam din ele. Asigura-te mai degraba ca a invatat lectia si ca nu se va mai repeta.
- Rabdarea este un adevarat exercitiu, care cere multa practica – sau, mai bine zis, practica zilnica, constanta. N-ai reusit sa ai rabdare intr-o situatie? Mai incearca! Ai reusit? Continua si data viitoare. Rabdarea trebuie exersata mereu si apreciata in consecinta.
- Fii vesela. Foloseste-ti simtul umorului atunci cand simti ca s-ar putea sa-ti pierzi firea. S-ar putea sa detensioneze si atmosfera, si pe tine.
- Oamenii rabdatori sunt mult mai linistiti, mai fericiti si mai multumiti. Pentru ca, daca esti linistita si nu astepti sa se intample totul intr-o secunda, s-ar putea sa iei decizii mult mai bune si sa gandesti inainte de a spune ceva ce iti va aduce numai satisfactii de moment.
- Rabdarea nu inseamna lene, ci doar sa nu te pierzi cu firea si sa analizezi la rece, asteptand fara sa fii stresata. Asta nu e totuna cu a nu gandi. Inseamna sa gandesti mult mai lucid si sa observi ce anume nu merge si cum poti corecta acest lucru. Nu echivaleaza cu a incrucisa bratele si a renunta, pur si simplu. Asta nu va face decat sa te frustreze si mai mult.
- Fa o incercare: pe parcursul unei zile intregi, fara nicio exceptie, gandeste-te la tot ce faci, nu lasa nimic sa te supere, indiferent ce ar fi, practica rabdarea si traieste fiecare moment cu maximum de atentie. La sfarsitul zilei, analizeaza ce s-a intamplat. S-ar putea sa constati ca ai luat decizii mai bune, ca actiunile tale au fost mai corecte si mai benefice pe termen scurt si lung, ca, la modul general, ai fost mai fericita si mai multumita. Atragatoare perspectiva de a fi mereu astfel, nu-i asa?
- Foarte multe lucruri cer timp. Si e valabil mai ales atunci cand este vorba despre ceva important. Dragostea, copiii, serviciul, cariera, construirea unui trup armonios si sanatos – toate acestea, si altele, au nevoie de timp pentru a fi puse la punct. Si, fara rabdare, nu sunt prea multe sanse de a reusi.
- La urma urmei, la ce-ti foloseste sa te enervezi? In timp ce astepti la dentist, asculta muzica, citeste ceva sau fa-ti lista de cumparaturi pentru a doua zi. Poti rezolva o multime de astfel de mici treburi in timp ce astepti, care, in mod normal, iti ocupa timp. Sau, dat fiind ca mereu esti ocupata cu ceva… poti, pur si simplu, sa nu faci nimic si sa te bucuri de aceste clipe in care iti permiti doar sa stai. La urma urmei, sunt clipe rare, acelea in care poti sa nu ai nici un fel de activitate, nu-i asa?
- Gaseste alte moduri de a-ti descarca frustrarea decat sa tipi la cel care te-a enervat, pentru o senzatie de satisfactie de moment. Data viitoare vei fi mai putin stresata si te vei controla mai usor.
- Iubeste. Copilul tau a spart un obiect la care tineai mult sau sotul tau a venit suparat si frustrat de la serviciu? Reactioneaza cu dragoste. Toti cei dragi tie vor invata sa faca la fel.
Rabdarea te ajuta sa mergi mai departe cand toata lumea a renuntat, sa treci peste intoleranta si peste critici. Nu uita ca fiecare lucru se intampla la timpul lui si ca metafora plantelor care au nevoie de timp sa creasca nu este una intamplatoare.
- Sursa: Psihologie,Club EVA,Roxana Humeniuc
Lasă un răspuns